torstai 20. heinäkuuta 2017

Raakakeitto + ei-raaka lisuke


Viime vuosien raakaruoka trendi on jäänyt hieman taka-alalle vegaani villityksen myötä, vaikka toki nuo nivoutuvat myös hyvin yhteen. Mihinkään se ei kuitenkaan ole kadonnut, vaan elää vahvasti ja näkyy esimerkiksi kahviloiden kakkuvitriineissä yhä lisääntyvänä raakakakku valikoimana. Raakaruokailun ideanahan on syödä mahdollisimman vähän prosessoiduista aineksista tehtyä ruokaa, joka kypsennetään korkeintaan reiluun 40 asteeseen.  Raakaruokailua meistä useimmat toki harrastavat nauttimalla päivittäin runsaasti  hedelmiä, vihanneksia ja pähkinöitä ihan sellaisenaan. Raakaruoka hifistelijät puolestaan kokoavat kaikki päivän ateriat ideologiaansa noudattaen. Raakaruuan yhdistäminen normaaliin ruokavalioon on loistava idea, sillä silloin saadaan helposti kasaan riittävä määrä kasviksia päivittäiseen ruokaan. Itse olen tutustunut aiheeseen lähinnä raakaherkkujen ja -keittojen kautta. Pähkinöistä ja taateleista pyöritellyt raakapallot ovat suurta herkkuani ja silloin tällöin olen surauttanut blenderissä raakakeiton. Varsinkin kesällä keveä ja viileä keitto maistuu hyvälle, vieläpä kun markettien vihannestiskit ovat pullollaan tuoreita kotimaisia vihanneksia.

 
Tämän päivän raakakeitto syntyi näistä aineksista, mutta nyt ei kotimaisuudella sataprosenttisesti mennä, melkein kuitenkin. Kasvisten lisäksi lisäsin keittoon ripauksen merisuolaa, vettä sekä soijakastiketta. Alkukesästä istutin kaupasta ostamani ja käyttämäni korianteriruukun jämän takapihan istutuslaatikkoon ja nyt olenkin saanut tarvitsemani korianterin haettua omalta pihalta. Hyvin on "tuottanut satoa", enkä ole asian eteen tehnyt muuta, kuin huolehtinut yrtin veden saannista.
 
 

Keiton lisukkeessa lipsuin raakaruokailun ideasta lisäämällä keittoon esipaistettuja ja marinoituja tofukuutioita. Käyvät muuten tosi hyvin lisukkeeksi keittoon. "Oikea" raakaruokailija lisäisi keittoonsa esimerkiksi siemeniä.
 


Mikäli keitosta haluaa vähän lämpöisempää, voi sitä hieman lämmittää vaikka mikrossa. Toinen vaihtoehto on käyttää huoneenlämpöisiä vihanneksia ja haaleaa vettä. Alla ohje yhteen keittoannokseen.
 
Helppo ja nopea raakakeitto
 
2 porkkanaa
1 iso tomaatti
1 pieni avokado
muutama oksa korianteria
ripaus merisuolaa
1 tl soijakastiketta
noin 1 dl vettä
 
Kuori ja pilko porkkanat ja avokado, pilko tomaatti ja laita kasvikset sekä vesi ja mausteet blenderiin. Anna koneen käydä, kunnes samettisen pehmeä keitto on valmista. Lisää tarvittaessa vettä ja sekoita uudelleen. Keitto on valmista nautittavaksi haluamillasi lisukkeilla tai ilman!
 
 
Tämä keitto pääsee jatkoon ja ainakin noiden tofukuutioiden kanssa oli ihan täyttävä lounas.
 
-Manni-
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti