torstai 15. syyskuuta 2016

Juu-juu- juureksia

 
Olen pikkuhiljaa alkanut yhä enemmän hyödyntää ruuanlaitossa ja leivonnassa kulloinkin tarjolla olevia kauden hedelmiä, marjoja, vihanneksia ja juureksia.  Ehkä osittain nykyisen pienen pakastimenikin vuoksi en ole enää hamstrannut suuria määriä marjoja talven varalle, vaan pyrin käyttämään tuoreena sitä, mitä on hyvin ja edullisesti saatavilla. Kesällä enemmän marjoja ja talvella hedelmiä. Toki terveelliset marjat on talvella syötävä pakasteesta, joko sitten omasta ja kaupan pakastealtaasta.
 

Syksy on juuresten aikaa ja kun sää viilenee ja päivät lyhenevät, alkaa mieli tehdä kesäisten ja keveiden salaattien jälkeen lempeitä juuressosekeittoja.  Juurekset taipuvat myös pihveiksi, maistuvat uunissa paahdettuina ja kukapa kieltää valmistamasta lanttu- tai porkkanalaatikkoa muulloinkin kuin jouluna.

Juurekset ovat löytäneet tiensä myös leipään ja vaikka en kova leivänsyöjä olekaan, niin minulle juuresleipä maistuu nimenomaan näin syksyllä. Ehkä juuresleipä on yksi keino saada ihmiset syömään enemmän kasviksia. Eikä yhtään hullumpi keino, jos leivänsyöjäkansalle saadaan kasvikset piilotettua leipään ja tällä tavoin lisättyä niiden syöntiä. Veikkaan kyllä juuresleipien päätyvän kaupan hyllyltä niiden ruokapöytiin, jotka syövät kasviksia muutenkin paljon.




Eikä juureksia piilotella ainoastaan leipiin, vaan ne pomppasivat jugurttiinkin!! Omille lapsilleni saan juureksia piiloteltua ruokiin ja juuresleipäkin maistuu, mutta jugurtissa ne eivät oikein miellyttäneet.

 
Mutta porkkanakakku se vasta juuresherkku onkin ja myös lasten mieleen!
 
-Manni- 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti