torstai 8. joulukuuta 2016

Joulukuun 8. päivä

 
Kauniita, edullisia ja myös ekologisia joulukoristeita saa tehtyä hedelmistä ja mausteista. Sitrushedelmien kuivatuilla viipaleilla, kanelitangoilla, tähtianiksella sekä mausteneilikoilla voi koristella asetelmat, kranssit, lahjapaketit, ruokalahjat ja vaikka joulukuusenkin.


Sitrushedelmien kuivaaminen on helppoa ja vaivatonta. Hedelmät viipaloidaan 3-5 mm viipaleiksi ja laitetaan leivinpaperilla vuoratulle pellille. Viipaleet kuivataan 50-100 asteisessa uunissa 3-5 tuntia, riippuen siitä käyttääkö kiertoilmatoimintoa vai "tavallista". Kiertoilmatoimintoa käyttäessä matalampi lämpö riittää. Uunin luukku jätetään raolleen luukun väliin asetetun lusikan avulla, jotta neste pääsee haihtumaan pois. Jos viipaleista haluaa kiiltäviä ja väriltään kirkkaita, kannattaa viipaleiden pinnalle ripsauttaa tomusokeria ennen uuniin laittamista.


Itse kuivasin appelsiiniviipaleita ensimmäistä kertaa ja annoin niiden viipyä noin 4 tuntia 75 asteisessa uunissa. En kuitenkaan käyttänyt kiertoilmatoimintoa, vaikka se meidän uunissa onkin. Annoin viipaleiden jatkaa kuivumistaan vielä huoneenlämmössä ja jätin ne pellille yöksi ja vielä seuraavaksi päiväksikin, kääntelin viipaleita vain välillä. Kuivempiakin olisivat voineet olla, mutta hyvä näinkin. Joulun jälkeen kuivatut viipaleet voi heittää biojätteisiin ja ensi vuonna saa taas puuhastella uudelleen.

-Manni-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti